Αξιοθέατα

Ανακάλυψε τη Χαλκιδική, εξερεύνησε νέα μέρη και απόλαυσε το καλοκαίρι σου”

Ανεμόμυλοι Νικήτης

Στη Νικήτη συναντάμε δύο ανεμόμυλους που χρονολογούνται από το α΄μισό του 19ου αιώνα. Χαρακτηρίζονται ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής τους. Ο επισκέπτης μπορεί να τους θαυμάσει από απόσταση 50 μέτρων.

Παλαιοχριστιανική Βασιλική Σωφρονίου

Κοντά στην παραλία της Νικήτης κοντά στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου συναντάμε την Παλαιοχριστιανική Bασιλική Σωφρονίου. Πρόκειται για έναν ναός που χρονολογείται από το πρώτο μισό του 5ου αιώνα μ.Χ. και αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους παλαιοχριστιανικούς ναούς που έχουν βρεθεί στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας. Ο λόγος που ονομάστηκε έτσι οφείλεται σε μια επιγραφή που αναφέρεται το όνομα «Σωφρόνιος» ως επίσκοπος της εποχής. Στο ναό εντοπίζεται μία τρίκλιτη ξύλινη στέγη που φαίνεται να είχε πλάτος 36,80 μ. και μήκος 43,80 μ. Ο επισκέπτης μπορεί ακόμη να θαυμάσει αρκετά αρχιτεκτονικά μάρμαρα καθώς και το υπέροχο ψηφιδωτό μάρμαρο.

Ιστορικό και Λαογραφικό μουσείο Νικήτης

Ιερός Ναός Αγίου Νικήτα στον ιστορικό οικισμό Νικήτης

Λιμνοθάλασσα Αγίου Μάμα

Αρχοντικό Βέη Αγίου Μάμα

Ανεμόμυλος Καλύβες

Ανεμόμυλος Ορμύλιας

Πύργος του Αγίου Νικολάου

Κοντά στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής και σε προεξοχή της ακτής, συναντάμε τα ερείπια απο το μετόχι του Αγίου Νικολάου του Χρυσοκάμαρου, που χρονολογείται τον 14ο αιώνα και αποτελούσε κομμάτι της Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους (που βρίσκεται ακριβώς απέναντι).Από το μετόχι, σήμερα σώζονται θεμέλια των κτιρίων  και τμήματα της οχύρωσης, καθώς και ο κεντρικός πύργος σε χαμηλό ύψος.

Νησάκια στη Βουρβουρού

Απέναντι από τη Βουρβουρού βρίσκονται 9 μικρά αλλά και μεγάλα νησάκια: Διάπορος, Άγιος Ισίδωρος, Πετρονήσι, Καλαμονήσια, Αμπελίτσι, Ελιά, Περιστέρι, Καλογριά και Πρασονήσι.  Εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον με Τυρκουάζ νερά, αμμώδεις παραλίες και πεύκα δίπλα στη θάλασσα. Μπορείτε να τα επισκεφτείτε νοικιάζοντας μικρό σκάφος, για το οποίο δεν απαιτείται δίπλωμα, αλλά και οργανώνοντας ημερήσια εκδρομή με σκάφος και καπετάνιο.

Ανεμόμυλοι Συκιάς

Στη δημοτική κοινότητας Συκιάς συναντάμε δύο ανεμόμυλους που χρονολογούνται από το 1890. Χαρακτηρίζονται ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής τους. Ο επισκέπτης μπορεί να τους θαυμάσει από απόσταση 20 μέτρων.

Προϊστορικός τύμβος στο Κριαρίτσι

Βρίσκεται στη  περιοχή του Κριαριτσίου της Συκιάς και χρονολογείται από τα τέλη της μέσης έως την ύστερη φάση της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού (περίπου 2.300 – 1.900 π.Χ.). Ο τεχνητός αυτός γήλοφος έκρυβε μέσα του 30 τάφους με κυκλικούς περιβόλους, καθένας από τους οποίους περιείχε τις στάχτες των νεκρών μεσα σε αγγεία.

Κάστρο Ληκύθου - Αρχαία Τορωνη

Mεταξύ του 8ου και 7ου αιώνα π.Χ. γεννιέται η αρχαία Τορώνη. Κατά την κλασική περίοδο εντοπίζονται δύο ακροπόλεις, η μία στα νότια της πόλης και η άλλη στη Λήκυθο η οποία υπήρξε και λιμάνι της πόλης.

Στη Λήκυθο συναντάμε και το κάστρο-μεσαιωνικό οχυρό όπου μέχρι και σήμερα παρατηρούμε μεγάλα τμήματα της οχύρωσης καθώς και ερείπια ναού, στο υπόγειο του οποίου υπήρξε δίδυμη δεξαμενή.

Νησάκια Πούντα και Σπαλαθονήσια

Τα πανέμορφα αυτά νησάκια Πούντα και Σπαλαθονήσια βρίσκονται στη Χαλκιδική, αμέσως μετά τον Νέο Μαρμαρά και το Πόρτο Καρράς.

Η νήσος Πούντα βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από την ξηρά  αφού την επισκέπτεται κανείς  ακόμα και με τα πόδια, όταν τα νερά υποχωρούν κατά την άμπωτη.

Τα Σπαλαθονήσια βρίσκονται απέναντι από το νησάκι Πούντα. Πρόκειται για  τρία καταπράσινα νησάκια με λίγες ιδιωτικές κατοικίες και βίλες κρυμμένες ανάμεσα στα δέντρα.

Λαογραφικό Μουσείο Παρθενώνα

Νησάκι Κέλυφος

Το νησάκι Κέλυφος γνωστό και ως χελώνα, βρίσκεται απέναντι από το Νέο Μαρμαρά και είναι προσβάσιμο μόνο δια θαλάσσης. Είναι αρκετά γνωστό για το μαγικό βυθό του αφου αρκετά καταδυτικά κέντρα οργανώνουν εκεί τα μαθήματά τους για scuba diving σε περισσότερα από 10 σημεία. Το νησάκι αυτό με τις απότομες πλαγιές και ακτές, γεματο με ελιές και πεύκα παραμένει ακατοίκητο. Η μια και μοναδικη παραλία που διαθέτει μαγεύει με τα  κρυστάλλινα σμαραγδένια νερά της.

Δείτε ακόμα: